به گزارش راهبرد معاصر به نقل از رویترز، ریشی سوناک، نخستوزیر جدید انگلیس با یکی از بزرگترین چالشهایی روبرو خواهد شد که هر رهبر جدیدی در ابتدای دوره خود شاهد آن است. به نظر میرسد سوناک باید با بحران اقتصادی فزاینده، یک حزب سیاسی متخاصم و یک کشور عمیقاً متفرق دست و پنجه نرم کند.
پس از درگیریهای داخلی و خصومت در دولت انگلیس که سرمایهگذاران را به وحشت انداخته و متحدان انگلیس را نگران کرده است، وزیر دارایی ۴۲ ساله پیشین، به عنوان سومین نخستوزیر در کمتر از دو ماه گذشته انتخاب شد. سوناک که رئیس پیشین صندوق پوشش ریسک و یکی از ثروتمندترین سیاستمداران پارلمان این کشور است، اکنون باید هزینهها را تا جایی کاهش دهد که حفره ۴۰ میلیارد پوندی در داراییهای عمومی را پر کند.
او روز گذشته به همکاران محافظهکار خود هشدار داد چنانچه حزب حاکم نتواند کشور را در میانه «چالش عمیق اقتصادی» رهبری کند، با یک «بحران وجودی» مواجه خواهد شد. سوناک میگوید: «ما اکنون به ثبات و وحدت نیاز داریم و من این امر را در اولویت قرار میدهم که حزب و کشور را با هم متحد کنم.»
ریشی سوناک جوانترین نخستوزیر انگلیس در ۲۰۰ سال گذشته و اولین رهبر رنگینپوست این کشور است که جایگزین لیز تراس، نخستوزیر ۴۴ روزه شده است. گفته میشود با افزایش بدهیها و بدتر شدن چشمانداز اقتصادی، او باید تمام هزینهها را حتی در زمینههای حساسی مثل بهداشت، آموزش، دفاع، رفاه و بازنشستگی از نو بررسی کند.
اولین وظیفه سوناک پس از اعلام رسمی نخستوزیری توسط پادشاه چارلز سوم، انتخاب وزرای ارشد خواهد بود که برخی امیدوارند تمامی احزاب پارلمان را در بر بگیرد. پیش بینی میشود سوناک، جرمی هانت را به عنوان وزیر دارایی حفظ کند. هانت که هفته گذشته به این مقام منصوب شد، اعلام کرد دولت در زمینه اقتصاد اشتباهاتی را مرتکب شده و باید آنها را اصلاح کند.
سوناک همچنین باید اعضای حزب خود را با هم متحد کند. او میداند اعضا به خاطر اقدامات نادرست دولت به شدت خشمگین هستند؛ زیرا اقتصاد به سمت رکود پیش میرود و شرایط نامناسب با افزایش قیمت انرژی و غذا بدتر شده است. هنگامی که سوناک در فصل تابستان از سمت وزیر دارایی کنارهگیری کرد، بسیاری از اعضای حزب او را سرزنش کردند. کنارهگیری او شورش گستردهتری را برانگیخت و سبب شد در نهایت بوریس جانسون، نخست وزیر اسبق هم استعفا کند.
در حالی که دیروز بسیاری از اعلام نخستوزیر جدید انگلیس ابراز خرسندی کردند، احساس بیاعتمادی همچنان در میان برخی دیگر باقی مانده است. برخی نیز این سوال را مطرح میکنند که آیا شخصی که میلیونها دلار ثروت دارد، میتواند شرایط خانوادههای معمولی را درک کند یا خیر.
یکی از قانونگذاران محافظهکار که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته است: «فکر میکنم این تصمیم باعث شود حزب ما در انتخابات بعدی غرق شود.» از سوی دیگر، آنتونی سلدون، تاریخدان و زندگینامهنویس سیاسی، به رویترز گفته است سوناک سختترین میراث اقتصادی و سیاسی را نسبت به هر رهبر انگلیسی از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون دریافت کرده و اشتباهات همتایان پیش از او، به شدت اقداماتش را محدود خواهد کرد. او میگوید هیچ آزادی عملی برای سوناک وجود ندارد مگر اینکه به شدت محافظهکار و محتاط باشد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از انتصاب سوناک استقبال کرده و آن را یک «نقطه عطف پیشگامانه» توصیف کرده است. همچنین، پدر زن میلیاردر و متمول سوناک، نارایانا مورتی که بنیانگذار یکی از مهمترین شرکتهای حوزه آیتی هند است، میگوید سوناک بهترین کار را برای مردم انگلیس انجام خواهد داد./مهر